Utrustning

En schysst utrustning underlättar för barnets utveckling på och gör framför allt att det blir både säkrare och roligare att åka.
Det behöver inte kosta en förmögenhet och det är absolut ingen nödvändighet att köpa nytt.
Det kan löna sig att redan på våren kolla på begagnatmarknaden efter bra skidor till ett schysst pris.

Var hittar jag begagnade skidor?
Ett tips är att kolla på Blocket eller i en del facebookgrupper (tipsar om denna):
Alpin Junior Racing Köp/Sälj
Det går utmärkt att skicka via tex Bussgods till en rimlig peng. Läs längre ner för tips på vad du ska kolla efter om du köper begagnat.
Notera att slalomskidor ofta beskrivs som SL och storslalom som GS i annonser.
Det kan ju också finnas barn/ungdomar i klubben som vuxit ur sina skidor så det är inte fel att höra med andra föräldrar.

Vilka skidor behöver mitt barn?
På Luleå Alpinas hemsida finns bra tips om utrustning och framför allt vilken längd ni bör ha på skidorna för att barnen ska ha bäst förutsättningar. Jag har kopierat texten nedan om skidor rakt från deras hemsida, länken till hemsidan finns här nedan för den som vill läsa mer om övrig utrustning.

Övrig utrustning:
När barnen åker på våra träningar är det krav på hjälm och utrustning. Önskvärt är också att ni vuxna som åker i backen vid träningstillfällena har hjälm för att föregå med gott exempel för våra barn.

Skidor:

För barnen i U10-gruppen rekommenderar vi att för de första året(åren) använda ett par skidor av slalomkaraktär (svängradie 7,5-11,5 meter), dvs inga renodlade storslalomskidor. Storslalomskidor har en längre svängradie (14-19 meter) och blir svårare för barnet att svänga runt i skärande sväng. Om barnet efter en tid utvecklar färdigheter där hon/han utmanar backen mer och därigenom åker i högre hastighet kan ett par storslalomskidor vara lämpliga. Detta framförallt av säkerhetsskäl då en slalomskida med sin korta svängradie kan tendera att ”hugga in” och därigenom bli lite okontrollerbar i högre farter.

Vi rekommenderar ”riktiga” alpina skidor då exempelvis twin-tip skidor inte är anpassade för alpin åkning som en vanlig slalomskida. Undvik också alltför gamla skidor eftersom dagens teknik gör det möjligt att bygga korta skidor som är både mjuka och ändå vridstyva och därför känns mer ”levande” än en äldre skida. Kända märken är skidor från ex Head, Rossignol, Atomic, Dynastar och Fischer.

Längd på skidan:

När det gäller skidor är det viktigt med rätt längd och svängradie. Det kan upplevas lättare att svänga med en kortare skida, men är de alltför korta kan barnet istället få problem med balansen. En för lång skida att "växa i" är förödande för inlärningen och skidglädjen.

En slalomskida för en U10 åkare bör vara något kortare (5-10 cm). En storslalomskida ska vara något längre (10-15 cm) än åkaren.

Om man vill och har möjlighet kan det vara bra att ändå ha ett par twin-tip skidor som barnen kan ha på frilutsdagar med skolan eller då de de bara hoppar och leker i skogen, dessa används dock ej under träning.

Om du väljer att köpa begagnat tänk på följande.

- Skidorna ska vara i rätt längd och ha rätt svängradie

- Skidorna ska vara plana så att stålkanterna och belaget ligger i nivå med varandra eller kanten något lägre, sk konvexa skidor. En skida med en sk ”hängd stålkant” är lite lättare i ingången på sväng.

- Kanterna ska vara fria från grader – ”hack” (dra med fingertopparna och känn efter så de känns släta – fria från grader)

- Skidans belag ska inte vara torrt (är belaget vitt, torrt, slitet och ovallat är det ofta ett tecken på att skidan är dåligt skött)

Länk till Luleå Alpinas utrustningsguide
Uppdaterad: 15 APR 2021 10:10 Skribent: Jenni Andersson